Repülés 1 éves kor alatt? IGEN! – 2. rész

Az 1. részben tippeket olvashattatok arról, hogyan álljatok hozzá a pici babával való utazáshoz, illetve néhány hasznos tudnivalót a helyválasztásról. Folytatva ezt a gondolatmenetet, ebben a részben is az előkészületekre vonatkozó tapasztalataimat fogom megosztani Veletek.

3. AZ UTAZÁS IDEJÉNEK MEGVÁLASZTÁSA
Ebben a pontban értelemszerűen minden mondat úgy kezdődik: „ha van rá lehetőségetek”, hiszen tudom, hogy ez rengeteg mindentől függ, többek között, hogy ki mikor tud szabadságot kivenni, illetve, hogy van-e gyakrabban járat a kívánt úti cél eléréséhez, vagy hetente csak egy gép megy adott időpontban stb. De lehetőség szerint próbáljatok meg kicsit előre gondolkozni. Például ne olyankorra időzítsétek az utat, mikor a kicsi frissen kapott oltást. Oltás után javaslom, hogy legalább pár nap, esetleg 1 hét is teljen el mielőtt útnak indultok, hiszen nem lehet előre tudni, hogy éppen milyen hatással lesz a babára. Másrészt, ha hosszú útra indultok, érdemes az esti/éjszakai járatokat választani, így a baba az út nagy részét várhatóan átalussza majd. Ha rövidebb, 1-2 órás repülést terveztek, szintén építhettek arra, hogy mikor szokott a baba aludni, vagy érdemes tudatosan egy kicsit úgy tolni a napközbeni alvásait, hogy pont a repülés idejére essen.

4. BEPAKOLÁS
A feladott bőröndre most nem térnék ki, egyrészt nyilván ez úti cél-, és egyéni igény-függő, másrészt, ha szeretnétek egy egész posztot írok majd Nektek arról, mennyi felesleges dolgot cipeltünk mi magunkkal… 🙂
Tehát a kézipoggyász. Bár szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy mi és mekkora mennyiségben vihető fel a fedélzetre, ha babával utazol, ebben is elnézőbbek. Mi két 250 ml-es cumisüvegben vittünk fel vizet és 2 üveg bébiételt. Azért csak 2 üveget, mert bevallom, nálam volt még egy titkos fegyver is, az anyatej, ami bármilyen éhség-válságot megoldott. 🙂 De a velünk utazó másik babának még több üveg bébiétel és egy banánt is hoztak. Ezen felül volt még nálunk nagyobb mennyiségű kölesgolyó, ami nálunk szintén minden válsághelyzet kezelésére bevethető. 🙂 Lényeg a lényeg: több napi hideg élelem és senki nem nézett csúnyán ránk. Bár tény, hogy a saját dolgotokat könnyítitek meg, ha minden ételt és italt egy zacskóba pakoltok, hogy az átvilágításnál csak azt kelljen kikapni a táskából és ne egyesével kelljen keresgélni a dolgokat, aztán megvárni még külön átnézik a táskát, ha esetleg benne maradt valami.
Praktikussági szempontból egy jó nagy hátizsákot javaslok. Szabad mindkét kezed, nem kell húznod, nem csúszik le a válladról. Nekem egy igazán szuper darabot sikerült találnom, ezer kis zsebbel és pakoló résszel, kívül kétoldalt hőtartós cumisüveg tartóval. Belefért játék (a kedvenc és olyan, amivel sok időt el tud tölteni a pici), váltóruha, pelus, pelenkázó alátét (ezt se felejtsétek! Ki tudja milyen pelenkázók lesznek útközben), párszáz nedves törlőkendő (oké, oké az még a hazafelé útra is bőven elég volt) és a kaja-túlélőkészlet és a saját dolgaim, pénz, iratok, telefon is.
Szintén itt említeném meg, hogy a babának kézipoggyászként feladható a babakocsi. Ekkor egészen a gép ajtajáig használhatjátok, majd itt leteszitek, a személyzet elpakolja, leszállásnál pedig ugyanott fog várni az ajtó előtt. (Ha átszállással utaztok, figyeljetek arra, hogy meg fogják kérdezni, hogy a köztes állomáson is kéritek-e a babakocsit, vagy csak a végállomáson lesz szükségetek rá. Lényeg, hogy várjátok meg kiszállás után, mert ebben az esetben nem a szalagon fog érkezni a feladott csomagokkal.)

5. INDULÁS
Még indulás előtt egy fontos teendő: járj utána annak, hogy ott, ahová mentek, van-e szükség bármilyen speciális védőoltásra! A baba szempontjából ez kihagyhatatlan. Nekünk a védőnőnk ajánlotta, hogy hívjuk fel a Nemzetközi Oltóközpont itthoni képviseletét.
És akkor indulás! Egyáltalán nem igaz az, hogy babával még korábban kell kiérni a reptérre. Sőt ha picivel utazol általában minden gyorsabban megy, a személyzet figyelembe veszi a babát és gyakran előre hívnak, vagy külön sorba állítanak a várakozási idő lerövidítésének érdekében. A szokásos 2 órát azonban javasolt meghagyni, hogy ne legyen túl rohanós, legyen időtök nyugodt etetésre, pelus cserére.

Nos, azt hiszem, ezzel kimerítettem a „mire figyeljünk indulás előtt” témakört. Így a 3. és (jelenlegi terveim szerint) egyben utolsó részben pedig arról olvashattok majd, hogy mire érdemes figyelni, mikor már a fedélzeten vagytok, hogyan lehet könnyen átvészelni ezeket az órákat. Kövessetek minket Facebookon és Instagramon is, hogy biztosan ne maradjatok le róla! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Szeretnéd felírni valahova a teendőid, az ünnepeket, határidőket, a gyermeked első szavait vagy a hold aktuális állását? Sőt, legjobb lenne, ha ez mind egy helyen lehetne? Akkor a naplóinkat és kiegészítőinket Neked találtuk ki!

Nézz szét a shopban!