fbpx

Repülés 1 éves kor alatt? IGEN! – 1. rész

Közeledik a nyár, itt a nyaralási szezon. Aktuális hát a kérdés, hogy hova induljunk el 1 évesnél kisebb babával. Rengeteg ismerőstől, ismeretlentől hallom, hogy nem mer elindulni repülős útra, mert… és itt hosszú felsorolás következik, hogy „túl pici még a gyerek”, „biztosan nem bírná ezt a hosszú procedúrát, felszállás, leszállás, átszállás”, „mi lesz, ha végig ordítja az utat?”, „mindenki minket fog hallgatni”, „mit csinálok, ha bedugul a füle, hiszen nem tudom azt mondani neki, hogy ásítson”, „mivel fogom elfoglalni egy hosszú úton?”, „végig az ölemben kell majd fognom”, „hogyan fogok neki enni adni?” és a kifogások tárháza kimeríthetetlen.

Ezeket a tévhiteket szeretném most eloszlatni Bennetek és mindenkit arra bátorítani, hogy ilyen pici babával se féljen repülős utat bevállalni.

Két 11 hónapos babával vágtunk neki a nagy útnak (igen, rögtön kettővel! 🙂 ). Összesen majdnem 15 óra volt az út. Másfél óra repülés, majd egy 2 óra 40 percest átszállást követően még 10 és fél óra repülés. Annyit pedig előre elárulok, hogy nem bántuk meg. Nem állítom, hogy nem voltak nehezebb pillanatok (de minden anyuka tudja, hogy olyanok egy átlagos hétköznapon, otthon is akadnak, miért írnánk hát a repülés számlájára?), de összességében egy kicsit sem volt kimerítőbb az utazás babával, mintha baba nélkül indultunk volna neki. Hogy ez hogyan sikerült? Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot olvashattok ehhez.

1. CSAK NYUGODTAN!
Az első és legfontosabb: ne stresszeld túl! Már előre tudatosítsd magadban, hogy babával utazol, sokkal higgadtabban kell hozzáállnod az utazáshoz, mintha nélküle mennél. Hidd el, számtalan dolog könnyíti meg a babával utazók dolgát! Érdemes ezeket már az utazás előtt felderíteni, hogy tudatosan tudj készülni rá. De segítségképpen én is összeszedtem Nektek néhányat, amire figyeljetek.

2. HELYVÁLASZTÁS
Például járj utána, hogy annál a társaságnál, akivel utaztok, milyen lehetőség van a baba elhelyezésére, mert ez minden légitársaságnál más és más. Van, ahol külön hely van az ilyen kicsikkel utazóknak. Általában az első sorok szoktak ezek lenni, ahol nem ül senki előttetek, hanem fal van, ahová felszállás után egy kosarat szerelnek fel a légiutas-kísérők (amit úgy képzelj el, mint egy babakocsi mózes része), ahol a kicsi tud játszani és aludni. Ez a legszuperebb több okból is, egyrészt nem kell a kicsit végig fognod. Másrészt ezeken a helyeken nem ülhet eléd „kedves” utastárs, aki az egész repülés alatt hátradöntve terpeszkedik, míg te nyomorogsz. Továbbá sokkal nagyobb a lábhely is (juppiii!!). Ez utóbbi pedig nem csak nektek, felnőtteknek jó, hanem a babát is le tudod tenni akár oda is játszani, míg egy sima sorban ezt nem igazán tudod megtenni. (Ne felejts el alá akár több pokrócot is teríteni, nehogy felfázzon, mert a repülő padlója általában elég hideg!) Azonban ennek feltételei tényleg minden társaságnál eltérőek lehetnek. Valahol súlykorlát van, hogy mekkora babát lehet betenni ebbe a kosárba. Máshol kor alapján határozzák meg. Van, ahol az, hogy ilyen helyre foglalhass feláras szolgáltatás (ha hosszú útra indulsz, hidd el, megéri, rövidebb, 1-2 órás útnál érdemes mérlegelni), de olyan is van, hogy a légitársaság magától tesz ilyen helyre és emiatt nem is enged helyet foglalni annak, akinek a jegyéhez a baba kapcsolva van. Előfordulhat sajnos az is, hogy tényleg nincs a babának külön hely, azaz végig az öledben kell fognod. Vagyis kellene, de ne ess kétségbe, erre az esetre is lehet megoldás. Ha így utaztok, már a felszálláskor jelezd a légiutas-kísérőknek, hogy picivel vagytok és ha esetleg lenne szabad hely a gépen, szívesen átülnétek. Általában felszállás után meg szokták ezt engedni, ha nincs teltház és nem túl szigorúak. 🙂 Nekünk egyszer szerencsénk volt és egy egész 4 üléses sort kaptunk hárman. Mi felnőttek a két szélén, a kicsi pedig a középső két széken kényelmesen tudott aludni.

Szívesen olvasnál további tippeket? Már nem kell sokat várnod, hamarosan jön a poszt 2. része, ahol folytatom a listát. Nézz vissza néhány nap múlva, vagy kövess minket Facebookon és Instagramon, ahol jelezzük, ha új poszt kerül fel a blogra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Szeretnéd felírni valahova a teendőid, az ünnepeket, határidőket, a gyermeked első szavait vagy a hold aktuális állását? Sőt, legjobb lenne, ha ez mind egy helyen lehetne? Akkor a naplóinkat és kiegészítőinket Neked találtuk ki!

Nézz szét a shopban!