fbpx

Miért éppen határidőnaplók? Miért éppen Anya-baba napló?

9 éves korom óta írok naplót. Napra pontosan emlékszem rá. A szüleimmel Olaszországban nyaraltunk. Itt kaptam meg életem első naplóját, ami gyönyörű volt, színes, mintás, illatos (igen, minden könyvet és újságot megszagolok). És akkor elkezdődött…

Innentől kezdve éveken át rendes naplót vezettem. Naponta hosszan kifejtve, mi történt velem, még azt is, ha semmi. 🙂 Aztán jöttek a kamaszévek, a mozgalmasabb időszak, más dolgok kerültek előtérbe és egy kicsit beleuntam abba, hogy hetekre visszamenőleg, visszaemlékezve, utólag próbálom megírni, mi történt velem. De itt sem hagytam abba a napló vezetést. Ekkor tértem át a határidőnaplókra, amiknek azóta is lelkes imádója vagyok és mindig alig vártam az új évet, hogy elkezdhessem kitölteni az új naplómat.

Sokáig kerestem a tökéleteset, találtam jobbat és kevésbé jót, néha nem is volt igazán lényeges, hogy milyen, csak napok és dátumok legyen benne, hogy a fontos teendőket, találkozókat fel tudjam jegyezni.
Aztán anya lettem.
Egyre többször tapasztaltam, hogy rengeteg dolgot szeretnék feljegyezni (és rengeteg dolgot kell feljegyeznem, mert egyre feledékenyebb vagyok), de nem tudom, hova. Írjam fel délután 4 órához, hogy kibújt a gyerekem első foga? Az mégis milyen? Vezessek külön babanaplót? Megpróbáltam. Legalább 3 különféle, előre gyártott verziót próbáltam kitölteni több-kevesebb sikerrel és egyet saját kézzel is írtam, de egyik sem volt az igazi. Rengeteg felesleges tér volt bennük, eszem ágában sem volt fél oldalban kifejteni, hogyan éreztem magam lelkileg a terhesség 14. vagy 15. vagy 16. hetén és hogyan változott meg a testem a 20. napon (sehogyan?!?), majd a 40. és 70. napon. Egyiket sem éreztem igazán magaménak. Biztosan Ti is találkoztatok ilyenekkel. Nem is beszélve arról, hogy ennek kitöltögetésével is folyton elmaradtam és aki naplót vezet, tudja, hogy nem túl hasznos egyszerre két naplót vezetni, mert gyakorlatilag majdnem ugyanott vagy vele, mintha egyet sem vezetnél. Továbbá visszatérő probléma volt a méret is. Ha túl nagy, sok mindent bele tudok írni, de nem cipelem mindenhová magammal, ami nem túl jó. Ha túl kicsi, kevés a hely, alig fér el benne valami, az is csak 8-as betűmérettel, ami szintén nem szerencsés.

Így hát hosszas próbálkozás után végül arra jutottam, hogy legjobb lesz, ha tervezek magamnak egyet, ami pontosan olyan, mind külsőben, mind belsőben, amilyet megálmodtam és maximálisan ki tudom használni. Röviddel ezután jött az az ötlet is, hogy miért is ne kapcsolhatnám ezt össze egy Baba naplóval, hogy minden egy helyen lehessen. Az eredményt pedig már Ti is láthatjátok, remélem, hogy nemsokára minél több Anyukához és Kismamához eljut és Nektek is nagy segítségetekké válik, de ami emellett ugyanolyan fontos, a kitöltögetése kellemes kikapcsolódást nyújt majd.

Arra törekedtem, hogy a naplók maximálisan személyre szabhatóak legyenek, hiszen mindenkinek más a fontos. Van, akinek a teendők; van, akinek az ünnepek; van, akinek a hold aktuális állása; van, akinek az óránkénti időbeosztás; van, akinek csak egy kis hely kell, hogy az aznapi gondolatait megörökítse és nyilván minden Anyuka feljegyez néhány szót a gyermekéről is nap mint nap. Mindezekre lehetőség van a MomsDoHaveTime naplókban. Ahogy néhányan már láttátok is, mert megérkezett Hozzátok a naplótok, nincsen bedátumozva. Ez már rögtön hatalmas szabadságot ad, hiszen mindenki maga döntheti el, hogy mikortól kezdi a dátumozást. Ha valaki a várandóssága elején szeretné, ami éppen július közepére esik, megteheti. Ha valaki a babájának születésekor, ami esetleg november vége, szintén megteheti. És ez a későbbiekben sem jelent majd gondot, hiszen egy Anya naplót pontosan onnan folytathat majd, ahol az Anya-baba naplót abbahagyta. Azt is biztosan észrevettétek már, hogy nem kerültek névnapok a naplóba. Ennek értelemszerűen a dátumozás rugalmassága a legfőbb oka, de azért sem szerettem volna, mert manapság már olyan ritka nevek kezdenek elterjedni, hogy szinte lehetetlen mindet megjelentetni. Ám aggodalomra semmi ok, megvan a hely arra, hogy mindenki feljegyezhesse a számára fontos családi és baráti névnapokat.
Mint ahogy sok minden másra is, de nem szeretnék minden meglepetést lelőni. Hiszen már van lehetőségetek, hogy Ti magatok derítsétek ki. Hajrá! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Szeretnéd felírni valahova a teendőid, az ünnepeket, határidőket, a gyermeked első szavait vagy a hold aktuális állását? Sőt, legjobb lenne, ha ez mind egy helyen lehetne? Akkor a naplóinkat és kiegészítőinket Neked találtuk ki!

Nézz szét a shopban!