Így nyerj időt a főzésben!

Tudjuk, hogy nekünk, Anyukáknak minden perc számít, mert sosem lehet, tudni, aznap épp mennyire türelmes(ek) a gyerek(ek), lesz-e alkalmunk egészséges menüt összedobni, vagy marad az üveges bébiétel és a félkész, gyorsan elkészíthető, de kevésbé egészséges falatok némi bűntudattal párosítva… 🙂 (Igen, minden Anyukának vannak ilyen napjai.)

Sokszor az előkészítés vesz el rengeteg időt, nem is maga a főzés. A friss hozzávalók beszerzése, megtisztítás, darabolás. Ez nem minden napba fér bele. (Nem, még úgysem, hogy „de hát te egész nap otthon vagy”…) Így nagy segítség lehet, ha néha, amikor úgy van időd, előre dolgozol. Ez lehet olyankor, mikor valaki vigyáz a gyerek(ek)re, vagy ha aznap épp nem kell főznöd, mert maradt a hétvégéről, esetleg szállítmány érkezett a nagyiktól stb. 🙂 Csinálhatod alvásidőben is, mert az előkészítés általában nem jár annyi zajjal, mint egy főzés, így talán nem ébred(nek) fel rá a gyerek(ek). És persze azt már nem is említem, hogy így némi felesleges takarítástól is megkíméled magad, mert a segítő kis kezek nem hordják szanaszét a lakásban a felvágott kaprot, hogy csak egy példát mondjak a sok közül. Valamint az is gyorsítja a folyamatot, hogy nem kell másodpercenként résen lenned, mit csinál(nak) éppen a kis segítő(i)d. De aggodalomra semmi ok, akkor sem kivitelezhetetlen, ha egyedül vagy otthon a gyerek(ek)kel, ahogy a képeken látjátok, nekünk is így sikerült és egész jól megúsztuk, pedig, ahogy látjátok, én a földön dolgoztam. (Ha a pultnál állok, zavarja, hogy nem tudja, mi történik és reménytelen, hogy 5 percnél tovább tudjak ügyködni. Ahhoz pedig, hogy felállítsam egy székre magam mellé, túl kicsi még. Így jelenleg ezt a köztes megoldást találtuk arra, hogy a konyhában dolgozzak, mert így látja, mit csinálok és megnyugszik. Persze nem minden oldható meg így, de ami igen, azzal is nyerek egy kis időt és talán be tudom fejezni a többit. Viszont ebben az esetben tényleg minden pillanatban nagyon résen kell lenned, nehogy valami baleset történjen. Ha éles eszközzel dolgozol, sose hagyd őrizetlenül! – FYI rovatunkat olvashattátok, ha valaki hasonló problémával küzdene. 🙂 )

Mi most éppen zöldeket raktároztunk (kapor, petrezselyem), de bármi jól jöhet, ha csak ki kell kapnod a fagyasztóból főzésre készen (pl. felkockázott/szeletelt húsok, zöldségek, gyümölcsök) akkor is, mikor már nem lehet frissen kapni, vagy csak többszörös áron, mert nincs szezonja. Szóval, ha a piacon, vagy egy jó húsboltban, esetleg a nagyi kertjében jársz, raktározz! Persze, nyilván első a friss, de közvetlenül utána a frissen fagyasztott a legjobb, amit az asztalra tehetsz. Ennek pedig leginkább most, nyáron van itt az ideje. Nem is beszélve arról, ha még éppen csak első babádat várod. Hidd el, most vagy soha! Nem lesz többet ennyi időd, mint a várandósság alatt (még gyerek nélkül) ilyenekkel foglalkozni, úgyhogy induljon a beszerzés az elkövetkezendő hónapokra! 🙂

Tehát a jó tanácsom egy mondatban: csomagolj, zacskózz, szeletelj, dobozolj, fagyassz, dolgozz előre és így nyerj időt. Itt a nyár, most van leginkább szezonja annak, hogy eltegyünk friss zöldségeket, gyümölcsöket, amiket télen majd csak elő kell kapnunk, hogy szuper egészségeset főzhessünk a családnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Szeretnéd felírni valahova a teendőid, az ünnepeket, határidőket, a gyermeked első szavait vagy a hold aktuális állását? Sőt, legjobb lenne, ha ez mind egy helyen lehetne? Akkor a naplóinkat és kiegészítőinket Neked találtuk ki!

Nézz szét a shopban!